Ovo je nesto stvarno jako jednostavno, mislim da tesko moze bit jednostavnije. Nesto sto mozete stvarno na brzinu napravit ako saznate da za recimo 2 sata imate goste... Jednostavni, lagani i osvjezavajuci desert. Pronadjen u jednoj staroj njemackoj kuharici.
Iako je sezona jagoda za ovu godinu vec zavrsila, ne skodi zapamtiti za iducu godinu :)
Biskvit:
4 velika jaja
4 zlice hladne vode
125 g meda
125 g brasna
1 vanilin secer
1 zlicica praska za pecivo
Punjenje:
500 g jagoda
50 g meda
250 ml slaga
Za dekoraciju:
250 ml slaga
100 g jagoda
Brasno pomjesati sa praskom za pecivo i vanilin secerom. Zumanjke i bjelanjke odvojiti, bjelanjke sa 4 zlice vode istuci u cvrsti snijeg, a zumanjke istuci sa medom.
Zumanjke i bjelanjke umjesati rucno da ostanu pjenasti.
Isto tako, malo po malo dodavati pomjesano brasno i rucno mjesati.
Smjesu izliti u pleh na papir za pecenje, zagladiti i ubaciti u prethodno zagrijanu pecnicu (na 225°C) na 10-15 minuta.
Kada je biskvit pecen prebaciti ga na mokru kuhinjsku krpu. Papir za pecenje je (provjereno x puta) najlakse oguliti tako da na direkt izvadjeni biskvit, tj na papir nakapate malo vode i razmazete rukama po papiru. Naravno, oprezno s obzirom da je bisvit vruc.
Tako vreli biskvit zarolati u mokru krpu i ostaviti da se ohladi.
U medjuvremenu jagode ocistiti, izrezati na ploske i pomjesati sa 50 g meda. Na kraju jos sve pomjesajte sa 250 ml tucenog slaga.
Kada se biskvit ohladio, razmotajte ga i premazite sa kremom sa jagodama.
Zarolajte...
Ukrasite po zelji...
I uzivajte u desertu!
Nema komentara:
Objavi komentar