srijeda, 1. veljače 2012.

Najbolji kroasani na svijetu

I kad najbolji kazem stvarno to mislim. Nisu slucajno ovdje kao prvi post :)

Otkad sam ovaj recept otkrila stvarno ih cesto pravim, nema feste, rodjendana bez njih. A naravno, zalome se i ovako bez nekog posebnog razloga.

Dakle, sastojci su:

1 kg glatkog brasna
1 kvasac
2,5 dcl mlijeka
2,5 dcl vode
5 zlica ulja
2 zlicice soli
1 zlicica secera
1 margarina (250 g)


Od ovih sastojaka (brasna, kvasca nadignutog u mlijeku i seceru, vode, ulja i soli) zamjesimo glatko tijesto. Ukoliko je premekano ja ga umjesim u jos malo brasna, osjetit cete po rukom kad se tijesto ne bude ljepilo po prstima a da ipak bude dovoljno mekano.


Tada tijesto podjelite na dva dijela. Svaki dio podjelite na jos 8 malih kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte na velicinu tanjura (otprilike) i na svaku mazite margarin. Dakle, mazete margarin na sedam kora, osmom samo poklopite sto znaci da vam polovica margarina se dijeli na sedam dijelova. Kada ste to napravili sve to razvaljate u jedan veeeliki krug (usporedila bi ga sa velicinom pizze gigantice :D) i isjecete na cetvrtine. Svaku cetvrtinu isjecite (od sredine prema van naravno) na jos 5-6 (pod)jednakih dijelova. Na rub svakog trokuta stavite punjenje i rolajte. Taj veliki krug je tajna kako da kroasani savsreno izgledaju. Premazite zumanjkom, posipajte sezamom, kimom ili necim trecim i stavite peci na 220 stupnjeva dok ne porumene. Sve to ponovite sa  preostalom polovicom tijesta.

Eh sad, da vam olaksam u onome cemu se ja nisam sjetila. Sto se tice ovog margarina, prvi put sam ga mazala na tijesto direktno iz frizidera - najgluplja moguca ideja :) Jednostavno on je pretvrd a tijesto mekano, nemoguce ga je namazat. Sada kad pravim kroasane izvadim ga iz frizidera 3 sata prije da on lijepo omeksa, maze se bez ikakog problema :)

Sto se tice punjenja, ja imam neko svoje punjenje, ne koristim ovo iz originalnog recepta. Izrezem neku salamu na kockice, kao i sir i u to dodam kiselo vrhnje. I malo posolim to vrhnje. Bude jako fino i socno :)



Originalni recept na Coolinariki (ovdje imate sve lijepo objasnjeno + slikice!)

Nema komentara:

Objavi komentar