subota, 2. studenoga 2013.

Limun rolada

Priznajem, bila sam malo skepticna. Limun rolada? Veca kolicina limuna u kolacu?

No opet, slatko i kiselkasto, svjeze - ne zvuci tako lose. Ovo je jos jedan recept iz moje nove knjige koju sam vec spomenila u postu o stollen-u.

Ovaj kolac posluzila sam danas popodne, i moram rec odusevio me okusom, pravit cu ga opet, obavezno. Estetski nije izgledao bas savrseno kao onaj u knjizi, ali svejedno je izmamio uzdahe, zadovoljno mumljanje i odobravanje. Nestao je sa stola u roku 5 minuta. Doslovno.

Sastojci za biskvit:
4 jaja
150 g secera
1 vanilin secer
prstohvat soli
75 g brasna (tip 405)
75 g gustina

Sastojci za kremu:
1 limun
4 lista zelatine
600 ml hladnog vrhnja
100 g staub secera

Pecnicu ugrijte na 220°C i pripremite papir za pecenje na plehu na kojem planirate peci biskvit.

Bjeljanjke i zumanjke odvojite. Zumanjke tucite na pari sa polovicom secera i vanilin secerom dok smjesa ne postane kremasta i svijetlozuta. Kada ste gotovi izvadite ih iz vode.



Bjeljanjke istuci sa ostatkom secera i prstohvatom soli.


Brasno pomjesati sa gustinom, te ga posipati po zumanjcima i preko svega toga staviti jos bjeljanjke. Sve zajedno kuhacom umjesati.




Peci cca 7 min (na 220°C).

Cistu krpu rasiriti na stolu i posipati je secerom. Biskvit direkt iz pecnice prebaciti na krpu tako da se papir za pecenje nalazi sa gornje strane. Papir pospricati sa hladnom vodom (ovaj dio sam slucajno preskocila) i pazljivo zguliti papir.





Biskvit uz pomoc krpe odmah zarolati i ostaviti ga da se ohladi.


Za kremu u vreloj vodi oprati limun (ja sam kupila bio), osusiti ga, naribati koricu i iscjediti sok.

Zelatinu stavite u hladnu vodu. Ukoliko nemate zelatinu u listicima koristite mljevenu, samo vodite racuna da je jedna vrecica mljevene zelatine ista kao 6 listova. Ja u mojoj kremi uopcenisam koristila zelatinu jer je kolac trebao jesti i jedan vegetarijanac koji ne jede nista sto u sebi ima zelatinu. Tako da sam pronasla neki prah koji steze kremu/slag a ne sadrzi zelatinu. Nesto slicno kao slagfix, idu 2 zlicice na 200-250 ml kreme.

Slag istucite sa staub secerom, 5 zlica soka od limuna i naribanom koricom.



E sad, imam nesto pametno rec i na ovo slag+secer. Ja sam ovo radila u Njemackoj i recept je iz njemacke kuharice. Njihov slag je nesto skroz drugo. Em nije cvrst, em ga je nemoguce posteno istuc, em nije sladak. Stovise, meni osobno je bljutav. Zato mi ima smisla stavit taj secer. Sto se tice naseg slaga ja bi ga tijekom miksanja isprobala jel dobar bez secera (sa limunom), ukoliko nije dodala bi malo secera.

Zelatinu otopiti. 3 zlice slaga dobro pomjesati sa zelatinom i tada sve kuhacom umjesati u kremu.

Biskvit pazljivo odmotati i premazati ga kremom.



Ponovo ga ponovo zamotajte uz pomoc krpe, ali pazljivo, jako je osjetljiv, meni je pukao. Ostaviti ga da se ohladi u frizideru minimalno sat vremena, najbolje cijelu noc.



Prije serviranja posipati staub secerom.


Presjecenog ga nisam stigla uslikat :)

1 komentar:

  1. Mislim da cu i ja ovo isprobat uskoro.. Bas me zanima kakvog je okusa, a cini se super..

    OdgovoriIzbriši