nedjelja, 17. studenoga 2013.

Rodjendanska orange chrush torta

Yours truly danas slavi rodjendan i tom prilikom vas casti jednim nevjerojatno ukusnim receptom. Spoj socnog cokoladnog biskvita, zelea i kreme od narance - cisto savrsenstvo.

Recept sam nedavno pronasla na blogu Art on my way.

Sastojci za biskvit:
4 jaja
200 g brasna
130 g secera
70 g tamne cokolade
70 g maslaca
70 ml mlijeka
70 ml vrele vode
2 zlice kakaa
1 vanilin secer
1 prasak za pecivo

Odvojite bjelanjke od zumanjaka. Otopiti maslac i cokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Brasno, kakao i prasak za pecivo pomjesati te prosijati. Zumanjke i secer miksati dok se ne zapjene pa dodati otopljenu cokoladu i maslac, nakon toga vrelu vodu i mlijekote polako dodavati pomjesano brasno, kakao i prasak za pecivo. Kada se smjesa sjedini rucno umjesati prethodno izmiksani snijeg od bjelanjaka. Izliti u prethodno namascen i pobrasnjen pleh

Pecnicu ugrijati na 180 stupnjeva i peci biskvit 35-45 minuta. Provjeriti cackalicom.


Ostaviti biskvit da se u potpunosti ohladi.


Poravnati ga, tj odrezati gornji dio koji je zaobljen i ostatak biskvita prerezati po pola. Savrseno cete ga prerezati tako da ga samo lagano zarezete sa strane nozem a ostatak prerezete koncem.


Krema od narance:
4 jaja
200 g secera
100 ml soka od narance
naribana korica narance
3 zlice maslaca
0,5 l slaga
1 vrecica zelatine

Izmiksati jaja i secer dok se ne zapjene. Dodati sok od narance i naribanu koricu. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Paziti da ne zagori - stalno mjesati. Kad se zgusne ohladiti u hladnoj vodi. Istuci maslac miskerom i u njega dodati ohladjenu kremu.


Kremu pomjesati da sa slagom i na kraju dodati otopljenu zelatinu.


Zele od narance:
7 dcl soka od narance
5 zlica gustina
5 zlica secera

Pomjesati gustin i secer te dodati malo soka (od tih 7 dcl) u smjesu - dobro razmutiti. Za to vrijeme ostalu kolicinu staviti na vatru da zavrije. Usipati gustin u sok i stalno mjesati - u biti je ista stvar kao kad kuhate puding, samo sto se sad radi o soku a ne mlijeku. Kuhati cca 4 minute te ostaviti da se ohladi.  

Slaganje torte:
Staviti biskvit na pladanj na kojem mislite posluziti tortu i oko njega ponovo postaviti kalup. Lagano ga poskropiti mlijekom. Na njega slagati redom - kremu od narance, zele, kremu, biskvit, kremu i zadnje zele.


Ostavite u frizideru nekoliko sati da se stegne.


Ukrasite po zelji. Meni se svidja ovaj zuti zele gore, bas djeluje zanimljivo tako da sam ga ostavila. Stranu torte omazala sam slagom, napravila mrezice od cokolade i njih poslaga na slag. I leptirice na gornju povrsinu, iako iskreno mislim da ne bi bila losa ni sama. Mozda i bolja jer nisam bas neki strucnjak.



Eto, toliko od mene. Odoh degustirat :p

1 komentar:

  1. mmmmm, mislim da cu pokusati napraviti. :)

    my blog: jelekupovina.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši