ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Najbolja pizza na svijetu!

Nakon duge, jako, jako duge potrage napokon mogu rec - ta da da da dam - imam recept za savrseno tijesto za pizzu! U prilog mom kulinarskom uspjehu govori cinjenica da mi je moj najveci kriticar dao ocjenu 9,5/10 :)

To mogu zahvalit Azzielli i njenom postu - Tijesto za pizzu.

Ja ne bih bila ja da recept nisam promjenila barem maaalo, ali bit recepta je ostala ista. Kao prvo smanjila sam kolicinu na 2/3 jer u receptu stoji da je kolicina dovoljna za 3 pizze, a meni su trebale 2.

Azziellin originalni recept glasi ovako:

400 g brašna
1 žličica šećera
1 vrećica suhog kvasca
200 ml tople vode (po potrebi dodati još)
cca 40 ml maslinovog ulja
sol (cca 1 1/2 žličice)

Ono sto sam ja promjenila je dakle:

cca 250-260 g brasna
zlicica secera
svijezi kvasac (imala sam i suhog, no ne znam zasto imam averziju prema njemu)
cca 130 ml tople vode
obicno suncokretovo ulje (malo sam usipala u smjesu, odokativna metoda)
zlicica soli.

I opet je ispalo savrseno!


Kolicina mi je bila dovoljna za dvije pizze. Sto cete stavit na njih je vas izbor.

Kada razvaljate tijesto prema Azzielinim uputama preporucujem da ga lagano premazete uljem, tijesto ce bit fino hrskavo.


Evo sto ja stavljam na pizzu. Umak od rajcice - najobicniji iz tetrapaka - u njega ubacim origano i bosiljak, sunka za pizzu (kupim u komadu pa izrezem na trakice, lakse je za jest), sampinjoni (naribani - znam, grijeh, ali moji ukucani ih drugacije nece jest) i mozzarella (takodjer izrezana na manje komade/trakice). Mozzarella je bezobrazno skupa pa u nedostatku iste preporucujem gaudu ili neki slican sir. Iako, mozzarella je mozzarella, tko je probao, zna razliku :)

Istim (gore navedenim) redosljedom sve slazem.




Dobar tek!

4 komentara:

  1. Nisam dugo pravila pizzu, bas bih mogla sutra.. I imam i ja svoje savrseno tijesto.. :) Mozd jednom isprobam i tvoje..

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, sad sam ogladnila :D. Ja samo sa suhim radim :)). Trebalo se malo naviknuti jer oduvijek je u kući bilo samo svježeg, ali onda smo počeli kupovati suhi. Duže traje, uvijek ga imamo dovoljno u limenoj kutiji skupa s praškom za pecivo i ostalim sitnicama. Razvijam ga kao i svježi. Samo jedan mi se nije razvio.
    Haha, 9,5/10 je korak do savršenstva :D Zapravo, pola koraka :D. Moj kritičar koji zapravo nije kritičar već uvijek zna što bi se moglo dodati da bude bolje, je rekao 'ovo je bolje nego u onoj razvikanoj pizzeriji' - tako da kao da je rekao i 'good job!'

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako zelite napraviti naj najbolju picu bolju od talijana imam recept koji sam godinama rada steka! POZDRAV PICOLJUBCI !

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako koristite kvasac bolji je suhi posto se sporije dize duze radi!

    OdgovoriIzbriši