četvrtak, 8. prosinca 2016.

Linzeri

Nemam sta puno reci, recept sam "ukrala" sa stranice recipreci.com. Doslovno cu ga samo copy/paste jer je savrsen.

Cesto citam da neke zene znaju namjerno izostavit koji sastojak da kolac/jelo/keksi ne bi savrseno ispali. To ovdje stvarno nije slucaj. Ja sam slucajno u smjesi zaboravila zumanjak i to sam primjetila jer mi smjesa nije bila kompaktna. Cim sam dodala taj zumanjak dobila sam predivnu smjesu. Milijun puta hvala na receptu.

Na slici vidite da su moji malo tamniji po rubovima - pekla sam ih kad sam se tek uselila u novi stan i nisam se bas dobro slagala sa pecnicom :) Plus, nemam sliku kad sam ih spojila sa marmeladom, al dobro.



35 dag brašna 
18 dag margarina 
1 cijelo jaje 
1 žumanjak 
20 dag šećera 
vanilin šećer (1 obični + 1 bourbon) 
naribana korica polovice limuna
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. U početku miksati miserom sa spiralama a potom završiti rukom. Radnu površinu stalno posipavati brašnom kako se ne bi lijepilo.

Od tijesta oblikovati kuglu, omotati ju prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30-tak min.  

Razvaljati tijesto na 4 mm debljine pa modlicom izrezivati cvjetiće. Ako nemate duplu modlicu pazite da napravite isti broj cvjetića bez rupe i sa rupom. 

Stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u zagrijanoj pećnici na 180℃ oko 10-15 min. (o vremenu pečenja ovisi koliko će tvrdi biti keksići. Ako ste ih razvaljali malo deblje bit će im potrebno 15 min, ako su tanki onda im je 10 min sasvim dovoljno) 

Pečene kolačiće ohadite na limu pa ih hladne premazujte svojom omiljenom marmeladom i spajajte sa cvjetićima s rupicom. 

Uvaljati ih u šećer u prahu i pospremiti u metalne kutije s poklopcem. Ovakvi kolačići znaju biti dosta tvrdi kad se ispeku pa tek stajanjem omekšaju.

1 komentar:

  1. pravi recept!! Ja upravo radim za Božić, okrugle, zvjezdice i boriće.
    Posebno je korisna ova uputa za isti broj cvjetića bez rupe i sa rupom.
    Zašto je margarin? Meni cijela kuća lijepo miriše s maslacem.

    OdgovoriIzbriši