petak, 1. ožujka 2013.

Kolac od sira

Sastojci za biskvit:
100 g maslaca
250 g brasna
75 g secera
1 vanilin secer
1 jaje
prstohvat soli

Sastojci za kremu:
3 jaja, prstohvat soli
100 g maslaca
150 g secera
1 vanilin secer
750 g nemasne skute
1 puding od vanilije
naribana korica jednog limuna

Sastojci za glazuru:
100 g maslaca
100 g secera
100 g vrhnja za slag
2 zlice meda
60 g badema

Sastojci sa karamel niti (nije nuzno):
35 g secera

Postupak:

Hladni maslac izraditi, dodati secer, vanilin secer, jaje, sol i brasno, mjesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 30 minuta u frizideru.

Tijesto razvaljati oo pobrasnjenoj povrsini u oblik kruga promjera 34 cm. U namasceni kalup (26 cm) prenjeti razvaljano tijesto i oblikovati ga tako da stranice budu visine cca 4 cm. Dno izbosti vilicom i ostaviti na hladnom.

Za punjenje odvojiti zumanjke od bjelanjaka, bjelanjke sa soli istuci u snijeg. Maslac, secer i vanilin secer istuci u kremu, dodavati zumanjke jedan po jedan. Skutu, puding (prah) i koru od limuna pomjesati, dodati sve ostalo. Kremu izliti na tijesti i zagladiti. Peci 40 minuta (180 na struju, 10 na zraku, 2 na plinu). Ostaviti da se ohladi.

Rastopljeni maslac, secer, vrhnje za slag i med ostaviti da lagano kuhaju 5 minuta. Dodati bademe, pomjesati i preliti preko kolaca. Ostaviti cca 2 cm od ruba. Kolac vratit u pecnicu na istu temperaturu na 25 minuta. Ohladiti.

Proizvoljno: Secer otopiti u tavi ostaviti da se karamelizira. Na papir za pecenje razvlaciti karamel sa vilicom, ostaviti da se ohladi te ukrasiti kolac sa istim.

Recept sam pronasla u jednim njemackim novinama i ovo je moj prijevod. Slika i recept na njemackom:


Kliknite na sliku ukoliko je zelite vidjeti vecu.

Broj komentara: 5:

  1. OMG božanstveno! Uzimam u obzir za Uskrs. Sirni kolači su mi baš savršeni za proljeće.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jesi ti to probala napravit? Nekako mi se komplicirano cini..

    OdgovoriIzbriši
  3. Kakva ti je ova nemasna skuta? Sta si koristila

    OdgovoriIzbriši
  4. jelo, nemasna skuta ima kod nas kupit u lidlu, tj to ti je njemacki sir zvan quark... u biti to je kravlji sir ali malo je drugaciji, kremastiji, tj nema grudnica... ali nije kao mascarpone... uglavnom, nasla sam na f.hr temu iz 2006 (dok jos nije bilo lidla) o tom siru http://www.forum.hr/showthread.php?t=141111 , mozda ti pomogne :)

    OdgovoriIzbriši
  5. ma da, znam ja sta je skuta, ali nisam vidjela da kod nas ima kupiti :( idem sad u market, pa cu vidjeti, ako ne bude, ne znam sta mogu uzeti u zamjenu? O.o

    OdgovoriIzbriši