Pregledala sam nekoliko recepata na coolinariki i odlucila se za neku svoju verziju.
Sastojci za tijesto:
1 kg brasna
1 kvasac
2 dcl mlijeka
1 zlicica secera
2-3 dcl vode
1 kiselo vrhnje
1 jaje
2,5 zlicice soli
5 zlica ulja
cca 100-150 g margarina
Punjenje:
salama/sunka
sir
kecap/kiselo vrhnje
Mlijeko ugrijete sa zlicicom secera i u njemu rastopite kvasac. Ostatak sastojaka za tijesto ubacite u jednu vecu plasticnu zdjelu i kada se kvasac pocne dizat ubacite i njega. Zamjesite tijesto, prekrijte ga i stavite na toplo mjesto da naraste.
Kada se udvostrucilo istresite ga na pobrasnjenu povrsinu i razdjelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte u oblik pravokutnika te polovicu premazite margarinom.
Premazanu polovicu preklopite drugom stranom i razvaljajte jos jednom na punu velicinu
Tijesto posuti kecapom, slobodno vise nego sto je na slici. Ja sam se ostrucavala jer sam se bojala da bi moglo bit previse i kapat okolo, no zapravo je bilo nedovoljno i jedva se osjetilo, stoga, slobodno stavite vise, tj koliko vam odgovara. Po kecapu sam naribala salamu, i na nju sir (edamer, ako se ne varam, no prolazi svaki slicni, gouda itd)
Sve zarolati kao guzvaru i rezati na prst debljine.
Slagati u pleh sa papriom za pecenje. Ovu verziju sa premazala jajetom i po vrhu naribala maaaalo salame i sira.
Ovako oni izgledaju peceni.No to nije sve. Od druge polovice tijesta napravila sam i drugu verziju - sa kiselim vrhnjem.
Sve je isto, samo sto osim kecapa po tijestu razmazemo kiselo vrhnje i zasolimo ga. I onda dolaze salama i sir, zarolamo.
Jos jedna razlika je u tome sto sam njih premazala kiselim vrhnjem koje sam pomjesala sa ostatkom od jaja za premazivanje - zato su tako bijeli na slici.
I opet sam na njih naribala malo salame i sira.
Ovi drugi (sa vrhnjem) estetski nisu izgledom privlacili kao ovi prvi jer su jako narasli i slijepili se, no bili su jednako ukusniji, ako ne i ukusniji.
Pecite ih na laganoj temperaturi - 150 stupnjeva dok ne porumene.
Komentar onih koji su probali je bio da sljedeci put mora bit dupla tura, s obzirom da smo ovu poprilicno brzo sredili :D
Volim dizano tijesto na sve nacine, a pogotovo kiflice i nesto ovako.. :klopa: A ovo jos jednostavnije neg kiflice..
OdgovoriIzbriši